ТОП-7 замовників джинси у медіа Дніпра та Кривого Рогу

infocrime dnipro
4 min readOct 3, 2021

--

181 матеріал із ознаками замовності та 42 неналежно марковані реклами виявлено на 10 популярних онлайн-медіа Дніпра та Кривого Рогу з 1 по 14 вересня. Джинса — найпоширеніший тип маніпуляції на цих ресурсах — 57% від усіх виявлених за цей моніторинговий період маніпуляцій.

Найбільше матеріалів із ознаками замовності у перші два тижня вересня розміщено на користь програми Володимира Зеленського “Велике будівництво” — 36% від усієї джинси. На другому місці — публікації на користь міського голови Дніпра Бориса Філатова — 13% від усієї джинси. На третьому — низка матеріалів на користь голови громадської ради при міській раді Дніпра Геннадія Корбана — 6% від усієї джинси.

Такі результати моніторингу, який провели представниці Інституту масової інформації у вересні 2021. Моніторинг проводився з 1 по 14 вересня. До вибірки увійшли усі новини на ресурсах: Днепровская панорама, Информатор, gorod.dp.ua, 056.ua, Днепр инфо, Первый Криворожский, KRlife, 0564, Відкритий, Днепр вечерний.

Джинса — це прихована реклама (матеріал із ознаками замовності). Може подаватись у вигляді журналістського матеріалу, що спрямований на поліпшення/погіршення або ж створення позитивного/негативного іміджу політичних партій, окремих політиків або людей, торговельних марок або окремих товарів, державних структур, а також благодійних фондів та релігійних організацій. Не позначений як реклама жодним чином.

Детальніше із методологією ІМІ у визначенні матеріалів із ознаками замовності, та відмінностями “джинси” від “неналежно маркованої реклами” можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Найчастіше у досліджуваний період піарився Володимир Зеленський із програмою “Велике будівництво” — у 36% усіх матеріалів із ознаками замовності за цей період. Незважаючи на те, що державна програма виконується коштом платників податків, традиційно у медіа вона подається як програма президента України Володимира Зеленського. Наприклад, у матеріалі “«Вперед к высотам Олимпа»: в криворожском «активном парке» провели зарядку для детей, — ФОТО” , де у коментарі представника ОДА йдеться: “Спорт становится доступным и для жителей больших городов, и небольших населенных пунктов. Для этого по программе Президента Украины обустраиваем «активные парки»”. Джинса на користь президента, за даними проєкту “Інфокрайм Дніпро”, щотижня є найпоширенішою у досліджуваних медіа.

13% від усієї джинси за досліджуваний період присвячена міському голові Дніпра Борису Філатову. В обраний для моніторингу період у Дніпрі відзначався День міста. Тож більшість матеріалів із ознаками замовності на користь міського голови стосувалася саме цього святкуванн. Так, наприклад, Борис Філатов просував меседж про “близькість до містян” та “нову філософію свята”. “Мы меняем философию проведения Дня города. Я хочу максимально отказаться от официоза. […] Я с утра и до вечера буду среди людей. В троллейбусе, в парке и на многих других локациях. Я хочу провести День города с людьми и для людей”, — йдеться на gorod.dp.ua та Відкритому. На Інформаторі вийшов загальний матеріал із анонсами святкових подій на День міста під заголовком: “Бюст Поля из памятника Петровскому, новые открытия и мэр среди людей: Филатов рассказал о Дне города”.

6% матеріалів із ознаками замовності присвячені Геннадію Корбану. На 6 з 10 досліджуваних онлайн-медіа було розміщено матеріали на основі інтерв’ю Геннадія Корбана муніципальному телеканалу Дніпро ТВ. У ньому голова громадської ради Дніпра розповідає про плани розбудови міста: “маленьке Сохо” в історичному центрі Дніпра, зону відпочинку на житломасиві Червоний Камінь, про подземні тонелі на центральній площі, про мініатюрну Україну у парку імені Глоби та інші плани розбудови міста. Загалом було розміщено 13 матеріалів із ознаками замовності на користь Геннадія Корбана на opentv.media, dv-gazeta.info, gorod.dp.ua, dp.informator.ua, dnpr.com.ua, dnepr.info.

Матеріали на користь політичної партії “Пропозиція” (партія Бориса Філатова) та Дніпровської міської ради склали по 4% від усієї джинси. Усі сім матеріалів із ознаками замовності про “Пропозицію” розміщені на ресурсі “Днепровская панорама”. Компліментарні релізи на користь Дніпровської міської ради сім разів розміщували на Днепровской панораме, Відкритому, Днепр инфо, gorod.dp.ua.

Матеріали на користь Інтерпайп склали 2% від усієї джинси. Усі матеріали були ідентичними і вийшли під заголовком “ИНТЕРПАЙП открывает благотворительную онлайн-ярмарку, чтобы помочь преждевременно рожденным детям” на Днепровской панораме, gorod.dp.ua, Днепр инфо, Днепре вечернем.

Стільки ж джинси виявлено на користь заступника голови облради Геннадія Гуфмана — 2%. Три матеріали із ознаками замовності стосувалися форуму представників малого та середнього бізнесу. Про це писали gorod.dp.ua, Днепр инфо, Відкритий. На Днепре вечернем Геннадій Гуфман вітав дніпрян із днем міста, вже як голова обласного осередку ОПЗЖ, а не заступник голови облради.

22% усіх матеріалів із ознаками замовності були джинсою комерційного характеру і стосувалися епізодичних і немаркованих рекламних згадок про надання платних послуг та переваги тих чи інших товарів.

Найбільше джинси виявлено на ресурсах “Днепровская панорама” та gorod.dp.ua — по 21% від усієї джинси. По 14% — на “Днепре вечернем” та “Днепр инфо”. 12% — на “Відкритому”. По 7% — на “Информаторе” та KRLife.com.ua.

На 056.ua та 0564.ua — по 1%. Утім не можна сказати, що це найменший показник з розміщення матеріалів із ознаками замовності серед усіх медіа, адже ці ресурси традиційно розміщують такі матеріали із неналежним маркуванням. У “підвалі” обох сайтів зазначається: “Материалы с плашками “Новости компаний”, “Промо”, “Партнерский материал”, “Политические новости”, “Пресс-релиз” и “Партнерский спецпроект”, “Официально” публикуются на правах рекламы”. Утім, згідно Закону України “Про рекламу” такі матеріали мають бути марковані безпосередньо словом “реклама” або уточненням “на правах реклами”. Не зважаючи на змогу відокремити замовні матеріали від інших у стрічці новин на цих ресурсах, такі матеріали все одно порушують Закон України та вводять читачів в оману.

Так, протягом досіліджуваного періоду 056.ua розмістив 16 таких неналежно маркованих матеріалів із ознаками замовності, а 0564.ua — 26. Така кількість немаркованих матеріалів дорівнює середньому показнику кількості джинси на інших регіональних медіа.

Найменше джинси виявлено на ресурсі 1KR.UA — 2% серед усієї виявленої джинси.

Валерія Мальченко

Проєкт Infocrime здійснюється ГО Інститутом Масової Інформації за підтримки Фонду Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

--

--

infocrime dnipro

INFOCRIME Дніпро — викриваємо фейки та маніпуляції Проєкт ГО “Інститут масової інформації” https://t.me/infocrimednipro https://www.facebook.com/infocrimednipro